De Kersentuin

WDT speelde in april ’24 De Kersentuin. “Het is geen drama geworden, maar een komedie, hier en daar zelfs een klucht.” (Tsjechov in een brief gedateerd 15 september 1903 over De Kersentuin).

De Kersentuin is eigendom van Ljoebóv, die na vijf jaren verblijf in Frankrijk na de dood van haar echtgenoot terugkeert, samen met haar jonge dochter Anja, gouvernante Charlotta en jongste hulp Jasja. Want het landgoed staat te koop, gebukt als het gaat onder grote schulden en daar moet een oplossing voor komen. Een bont gezelschap ontvangt hen: zakenman Lopachin, die een oplossing heeft, Ljoebóvs broer Gajev, aangenomen dochter Várja, boekhouder Jepichodov, de om geld bedelende boerin Pitsjik, kamermeisje en hulp Doenjasja, idealistische student Petja Trofimov, en de stokoude bediende Firs.

Een typisch Tsjechoviaans stuk: er komt een geweer in voor, ook nog een pistool, er zijn overal verliefdheden die niet ingelost worden, er is het verlangen naar geluk, men lijdt wat af of niet, er is altijd te weinig geld. Spelen ze komedie omdat de ernst te ernstig is of steken ze liever het hoofd in het zand. Ondertussen verandert de wereld, verstrijkt de tijd zoals los zand door de vingers glipt maar wie bekommert zich om hen en de aarde?
Mensen zijn gewoonlijk geen helden, zij zijn bezig met hun dagelijkse beslommeringen, ze eten, drinken en slapen en ondertussen bezegelen zij hun lot.” (Tsjechovs reactie op kritiek op zijn stukken)

Gajev: “Beste, hooggeachte kast! Een saluut aan jouw bestaan, dat al meer dan honderd jaar is gericht op de lichtende idealen van deugd en rechtvaardigheid; jouw zwijgende oproep tot vruchtbare arbeid heeft in de loop van honderd jaar niet aan kracht ingeboet, maar heeft generaties lang in ons geslacht de moed en het geloof in een betere toekomst levend gehouden, en de idealen van deugd en gemeenschapszin in ons gevoed.”

Spelers
Els Ausema, Johan Bouma, Nienke Heida, Heleen Hendriks, Mart Kaper, Gerda van ‘t Land, Sander van Leeuwen, Sander Lombaers, Indira Louissen, Denisse Román Clemente, Ed van Steenbergen & Ine Wiebenga. Maaike van Damme neemt de rol van Gerda van ’t Land over. 

Tekst: Anton Tsjechov (1903) in de vertaling van Yolande Bloemen en Marja Wiebes uit 2013.
Regie: Wouter Ribbels
Licht & Geluid: Vital Robat
Speeldata en aanvangstijden:
Zaterdag 13 april, donderdag 18 april, zaterdag 20 april en woensdag 24 april 20.30 uur
Zondag 14 april en zondag 21 april 14.30 uur.
Theater de Wilde Wereld, Burgtstraat 1, 6701 DA Wageningen
Kaarten: €13 (standaard), €9,00 (studenten)

9 Comments

Leave a Comment

  1. Als er nog 2 plaatsen vrijkomen op 20 of 21 april zou ik deze willen reserveren.
    Wij zouden uit Belgie komen en zijn kenissen van Ine Wiebenga

  2. Ik vond dat WDT de kersentuin fantastisch goed heeft neergezet, het deed recht aan het stuk van Tsjechov en sociale veranderingen in het begin van de vorige eeuw in rusland en tegelijkertijd werden de karakters voorzien van en speelden ze heel goed een eigentijdse versie. Ik heb genoten.

  3. Wat een leuk theater en wat een mooi stuk hebben jullie met elkaar neergezet. Ik heb er enorm van genoten en petje af voor iedereen!

Geef een reactie