Volpone

Schaamteloos hoe de personages zich gedragen in deze satire van Ben Johnson (1572-1637). Geen edelmoedigheid of hoogdravende idealen maar korte-termijn-belang, domheid, eerzucht, ijdelheid, schijnheiligheid, jaloezie, mensenhaat en gulzigheid overheersen. Wie is het meest viriel, vitaal en hebzuchtig?

Ben Jonson was tijdgenoot en vriend van Shakespeare. In die tijd minstens zo beroemd, maar vooral berucht als drinkebroer, vechtersbaas, halfhartig revolutionair en overlevingskunstenaar. Als een sluwe vos wist hij zich meermalen uit benarde situaties te praten met een radde tong. Vier zwarte komedies van zijn hand overleefden de tijd. Volpone is de meest gespeelde. De volledige titel in het Engels luidt Volpone or the fox, 1605.

Spelers
Maaike van Damme, Trudy van Dijk, Marieke Griffioen, Heleen Hendriks, Matthijs Kool, Gerda van ‘t Land, Sander van Leeuwen, Sander Lombaers en Ine Wiebenga

Tekst: Ben Jonson, bewerking door Dood Paard en Wouter Ribbels
Regie: Wouter Ribbels
Licht en techniek: Vital Robat

Speeldata en aanvangstijden:
Vrijdag 14, zaterdag 22 en dinsdag 25 april om 20.30 uur
Zondag 23 april om 14.30 uur
De geplande voorstellingen op 15 en 28 april werden afgelast.

Reprise: op dinsdag 3, dinsdag 10 en donderdag 12 oktober speelden we met drie vrijwel volle zalen extra voorstellingen van ‘Volpone’. Met een kleine rolwisseling: Els Ausema en Sam Niemeijer namen de rollen over van Trudy van Dijk en Matthijs Kool.

3 Comments

Leave a Comment

  1. Er was weer veel te genieten in dit stuk. Veel wat speelde rond 1600 is nog steeds helaas pijnlijk actueel: opportunisme, hebzucht, schijnheiligheid. Blijkbaar zijn deze gemoedstoestanden een structureel onderdeel van Homo Sapiens. Mooi spel. Corvino was fantastisch en Heleen als Lady Would-be, overtrof Marilyn Monroe in haar beste dagen! Gaat dit zien!

  2. Te zien op Facebook, 14-4-2023:
    Lars Hogendoorn:
    Ik heb me gisteren goed vermaakt, leuke voorstelling. Onder de indruk van het tempo en de tekstbeheersing, genoten van de typetjes en de humor!

Geef een reactie