2009 – 2020

Na een hoogtepunt als het 100-jarig jubileum is het moeilijk om nieuwe ijkpunten in de geschiedenis te vinden, het spelen van de normale twee producties lijkt dan heel normaal.

Zoek zon

Toch is dat wat we hebben gedaan en in 2009 was er al weer een bijzondere voorstelling. In een regie van Machteld Vos de Wael speelden we de Nederlandse première van “Zoek de zon op” van Edward Albee. Machteld had het stuk zelf vertaald en verdiende met haar regie het regisseursdiploma. Dit was voor WDT ook een première.

 

In 2013 was het 750 jaar geleden dat Wageningen stadsrechten kreeg. Op initiatief van WDT werd muziektheater “De Plaats” uit Arnhem gevraagd om een locatievoorstelling te maken.

Els Ausema, Lambert van Gils, Geert Cazemier, Marnix Rosbach en Arnold Bregt

Er werd op acht verschillende plekken in de stad een korte voorstelling gemaakt door enkele disciplines. WDT speelde, samen met het muziekgezelschap “Madlot” een bewerking van “De midzomernachtsdroom”. De voorstelling duurde ongeveer 18 minuten, er werd 7 avonden 7 maal gespeeld, dus in totaal 49 maal. Het was wel een fysieke uitputtingsslag, Hyppolitha verstuikte op de tweede avond haar voet en moest de andere voorstellingen in een rolstoel spelen en ook Puck ging door haar voet, zij kon nog wel lopend spelen, maar haar vervoer ging ook gedeeltelijk met de rolstoel. Ondanks dat, vonden alle spelers het een geweldige ervaring. Ook de publieke belangstelling was overweldigend, bijna alle voorstellingen waren uitverkocht. Dat betekent ongeveer 2500 bezoekers.

 

In 2015 wilde WDT weer eens “buiten spelen”. Het “buiten” werd het oude voetbalstadion “De Wageningse Berg” waar “Apocalypso” van Jibbe Willems in een regie van Marjolein van de Peppel werd gespeeld.

IMG_0928Het spel werd op een van de tribunes gespeeld en het publiek zat op het veld. Het was koud en de spelers hadden veel werk met het op- en afbouwen van de decors, maar het was de moeite waard. Tijdens een van de voorstellingen brak een onweer uit en toen werd het publiek achter op de tribune geplaatst en het spel was aan de voorkant (wel onder het dak). Als vergoeding voor het gebruik van het voetbalveld heeft een aantal leden meegeholpen met het in orde brengen van het veld in een week toen FC Twenthe het veld als oefenterrein gebruikte.

20150717_094841

 

 

 

 

WDT vond een jaar later het buitenspelen nog steeds aantrekkelijk, in het kader van het landschapskunst- en theaterfestival “Woest en bijster” werd onder regie van Céline Hoex “Homeless“, een stuk van de uit Syrië gevluchte theatermaker Ramez Kamel opgevoerd. In een weekend in oktober 2016 werd zowel op zaterdag als zondag vijf maal onder overweldigende belangstelling het verhaal van een Syrische vluchteling gespeeld.

wdt-031Op  20 februari 2017 overleed ons erelid Sue Leusen. Sue of Sjoe werd in 1965 aspirant- en in 1966 echt lid. Ze speelde een enorm aantal fantastische rollen waaronder veel met haar echtvriend en ook erelid Wim Snijder die in 2015 overleed. Samen speelden ze o.a. in de stukken “Even zitten” en in “De koning sterft”. Haar laatste optreden bij WDT was in 2011 in “Annie M.G., de dochter van de dominee”. Wij zullen haar niet licht vergeten.

WDT vond 2019 een mooi jaar om een jubileum te vieren, 111 jaar is niet niks. Er werd een grote- en een eenakterproductie gepland en evenals in 1998 en 2008 een eenakterfestival.

De grote productie had een gevaarlijke titel, “Terrorisme”, maar was desondanks erg succesvol.  De eenaktervoorstelling met “Go vote” en “Lijk“,  waarvan er één aan het festival mee zou moeten doen gingen in de voorbereiding moeilijk. Twee weken voor de première viel er een speler uit, de rol werd overgenomen door een andere speler maar door de korte voorbereidingstijd moesten twee opvoeringen worden geschrapt. De laatste voorstelling ging, door familieomstandigheden ook niet door. “Go vote” werd uitgekozen voor het festival.

Het festival was een groot succes, er was plaats voor twaalf voorstellingen en er waren 18 aanmeldingen. Er werd een jury aangesteld van drie professionele toneelmensen, Bert Geurkink, Elsbeth Roozenboom en Céline Hoex, die de opdracht kregen om één winnaar aan te wijzen en om feedback te geven aan alle voorstellingen.
Vlak voor het festival viel een deelnemer uit en omdat er op zo korte termijn geen vervanger werd gevonden werd door WDT “Nacht” ingebracht, dat in de zomer had meegedaan aan een ander festival. Onder het genot van een glaasje bubbels wees de jury toch, naast de eerste prijs een tweede en derde plaats aan. Derde werd Coulisse met “In volle zee”, tweede Habbekrats met drie scenes ui “Doorgefokt” en de eerste plaats was voor De Wilde Kastanje met “Onvrouw”. De Wilde Kastanje is een ad hoc toneelgroep uit Velp o.l.v. Annemiek Verhoeven, aan deze productie deden 3 WDT-leden mee.Het volledige programma en het juryverslag vind u hier.

2020 was ook voor WDT een moeilijk jaar. Onze geplande voorstelling van ‘De Storm’ in april werd afgelast.

Op 27 december 2020 overleed ons ere-lid Geert Cazemier. Geert, hier op de foto met zijn levensgezel Els in het stuk ‘God in Frankrijk’, was 40 jaar een actief lid van WDT. Vele jaren zat hij in het bestuur, meestal als penningmeester. Op deze website heeft hij de hele geschiedenis van WDT geplaatst, inclusief honderden foto’s met credits. We zullen Geert en zijn droge humor missen.

 

 

Geef een reactie